Izbira grelnika

Izbira grelnika

Pri nakupu novih grelnikov je potrebno pred odločitvijo upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov:

1. Velikost prostora

Za določitev modela in moči grelnika morate najprej izmeriti prostor – površino tal v m2 ter višino stropa. V primeru velikih prostorov boste morda potrebovali več grelnikov, da boste dosegli enakomerno porazdelitev toplote med viri toplote. V blagih podnebnih pasovih je potrebno uporabiti merilo približno 60-70 W na m2 površine, medtem ko je merilo za hladnejše podnebne razmere približno 70-85 W.

2. Imate dobro izolacijo?

Na porabo električne energije oz. prihranke vpliva tudi starost stavbe in izolacija prostorov. V novejših stavbah je za ogrevanje potrebno manj moči, medtem ko je v starejših, slabše izoliranih stavbah potrebno več moči na m2 površine.

3. Izognite se območjem hladnega zraka

Čeprav so sodobna okna nepredušna, običajno prostora ne izolirajo enako dobro kot stene. Zrak znotraj oken se ohladi in potopi na tla. To se imenuje sunek hladnega zraka – temu se je mogoče izogniti z nameščanjem grelnikov pod okna.

4. Izberite močnejše grelnike

Ko ugotovite kakšno moč grelnika potrebujete, se izognite nakupu moči, ki ravno ustreza tej potrebi. Kupite raje grelnik, ki vam bo omogočal dodatno zmogljivost, zato da le-tega ne boste obremenjevali s polno močjo, pri čemer bo tudi površinska temperatura grelca nižja.