Zakaj je električno ogrevanje prava izbira?

Nakup električnih grelnikov je prava in razumna odločitev, saj je električno energijo enostavno regulirati. Električni grelniki z elektronskimi termostati imajo hiter reakcijski čas pri ogrevanju prostorov in zagotavljajo vrhunsko udobje ob nizkih stroških, kar omogoča prožnost glede varčevanja z energijo. Naravna toplota okolice se ustvarja s sončno energijo, električnimi napravami, lučmi in prisotnostjo ljudi. Električni grelniki z natančnimi termostati in pravilno zasnovo reagirajo takoj, ko se soba ogreje zaradi vplivov, ki povzročajo toploto okolice – tako se izognete neprijetnim in previsokim temperaturam zaradi neodzivnosti na spremembe v prostoru ter hkrati prihranite energijo in zmanjšate stroške.

Prednosti izdelkov Glamox

Grelniki Glamox niso konvektorski grelniki, temveč delujejo na osnovi naravnega procesa kroženja zraka, zato predstavljajo varčne električne radiatorje, katerih zasnova omogoča minimalno porabo električne energije. Izdelki Glamox niso samo varčni, vendar jih odlikuje tudi sodoben design, kjer imate kot uporabnik možnost izbire med različnimi modeli in barvami. Grelniki Glamox zagotavljajo zdravju prijazno okolje, pri čemer v primerjavi z ostalimi vrstami ogrevanja ne izsušujejo zraka, saj delujejo po principu naravnega kroženja zraka v prostoru, kjer z izčrpavanjem hladnega zraka v prostor vračajo topel zrak, njihovo delovanje pa je tudi popolnoma neslišno. Prednost izdelkov Glamox je prav tako tudi kakovostna izdelava, pri čemer proizvajalec zagotavljajo garancijski rok kar 5 let. Montaža in uporaba grelnikov Glamox je enostavna in hitra, možnost uporabe digitalnih termostatov in GSM regulatorjev pa zagotavlja uporabniku prilagojene nastavitve ogrevanja, kar je še posebej primerno za uporabo tovrstnega ogrevanja pisarniških prostorov, vikendov in lokacijsko oddaljenih objektov (možnost regulacije vklopa radiatorja preko GSM enote glede na čas prihoda).

Kako izbrati moč grelnika?

Potrebna moč grelnika je odvisna od velikosti prostora, izolacije in povprečne zunanje temperature. V naslednji tabeli so navedena priporočila kakšna moč grelnika, glede na velikost in višino prostora s standardno izolacijo, bi najbolje ustrezala vašemu prostoru. Če je zgornja meja višja ali izolacija slabša je priporočljivo, da izberete močnejši grelnik.

tabela izbira moci radiatorja

Prednosti grelnih elementov uporabljenih v Glamox in Norel grelnikih

Grelni elementi uporabljeni v Glamox-ovih in Norel-ovih grelnikih imajo zelo pomembno lastnost: ne povzročajo izgorevanje kisika in prašnih delcev. V času ogrevanja ne občutite učinka “izgorelega kisika”. Razlog za to so posebni grelni elementi v grelnikih, ki ne dosežejo temperature večje od 245oC -250oC.

001


Običajni grelni elementi lahko dosežejo temperaturo do 450oС.

Grelni elementi v grelnikih Glamox in Norel dosežejo temperaturo do 250oC.


002


Izgorevanje prahu je proces, ki se začne in pospešuje pri temperaturah višjih od 250oC. Kombinacija velike površine grelnih elementov, učinkovitega pretoka zraka in elektronskega ali digitalnega termostata zmanjša temperaturo grelnih elementov pod točko, kjer se začne proces izgorevanja prahu.


003
Grelni element izdelkov Glamox in Norel.


004


Območje brez prašnih delcev, ki obdaja grelne elemente se ustvari, ko hladen zrak teče v smeri toplejših površin. Pregrada preprečuje neposreden stik prašnih delcev s površino vročih delov grelnih elementov. Sila, ki jo ustvari topel zrak pri normalnem procesu dviganja, omeji čas znotraj katerega so prašni delci v bližini grelnih elementov na delček sekunde. Ti pogoji so razlog, da imajo varčni električni radiatorji ničen ali zanemarljiv vpliv na kakovost zraka v zaprtih prostorih.

Razlika med mehanskimi in elektronskimi termostati

Grelniki z mehanskimi termostati so sicer cenejši kot grelniki z elektronskimi termostati, vendar je njihova slabost ta, da se počasi odzivajo na spremembe temperature v prostoru. Če elektronski termostat ohranja temperaturo s točnostjo ± 0,1oC, je točnost mehanskega termostata ± 1 do 3oC, pri čemer mehanski termostat povzroča dodatne zvoke (bimetalna plošča se odziva na spremembe v temperaturi), medtem ko je delovanje elektronskega termostata neslišno. Prednost mehanskih termostatov je, da so bolj stabilni pri močnih nihanjih električne napetosti. Naslednji diagrami prikazujejo, kako mehanski in elektronski termostati reagirajo na dodaten vir toplote.

Reakcijska amplituda mehanskega termostata na dodaten vir toplote:

glamox-014

Reakcijska amplituda elektronskega termostata na dodaten vir toplote:

glamox-015