Električno ali plinsko ogrevanje - katero je boljše

Električno ali plinsko ogrevanje: katero je boljše?

Ko je zunaj slabo vreme, ni nič boljšega od toplega in prijetnega doma. A prijeten dom ima svojo ceno – še posebej, ker je večina računov za energijo v večini primerov vezana na ogrevanje prostorov in toplo vodo.

Ogrevanje je tudi eno od področij, kjer lahko največ prihranite pri ogljičnem odtisu vašega doma, zato je pomembno, da poskrbite, da vaš ogrevalni sistem ni samo poceni, ampak tudi energetsko učinkovit.

Toda ali to pomeni, da bi morali uporabljati ogrevanje na plin ali elektriko? Katero ogrevanje je cenejše – električno ali plinsko? V tem povzetku bomo razložili razlike med ogrevanjem na plin in elektriko. Odtehtajte prednosti in slabosti enega in drugega, da se boste lažje odločili, kateri je ustreznejši za vaš dom.

Električno in plinsko ogrevanje: kakšna je razlika?

Morda se vam zdi očitno, vendar je vredno razložiti glavne razlike med uporabo plina, utekočinjenega naftnega plina (LPG), olja in električne energije za ogrevanje vašega doma. Sistemi na osnovi plina (in LPG ali oljni sistemi) običajno uporabljajo kurilne naprave za kurjenje goriva in ogrevanje vode. Ta voda nato kroži skozi sistem radiatorjev ali po ceveh talnega ogrevanja z namenom ogrevanja doma. Ko se tla ali radiatorji segrejejo, segrejejo zrak v vaših prostorih s pomočjo tako imenovane konvekcije.

Medtem ko sodobni plinski sistemi uporabljajo centralni kotel (od tod izraz „centralno ogrevanje“); se električni sistemi tradicionalno zanašajo na ločene grelne naprave v vsaki sobi. To je lahko preprost vtični ventilator ali grelec.

Prednosti in slabosti električnega ogrevanja

Prednosti električnega ogrevanja:

 • na voljo je velika paleta izdelkov – vse od zrak – voda toplotnih črpalk, termoakumulacijskih peči do električnih radiatorjev
 • brez izpusta ogljikovega dioksida
 • nizki stroški vzdrževanja, za razliko od kotlov
 • sodobni električni sistemi imajo pametno krmiljenje ogrevanja, ki vam pomaga vam pri učinkovitem upravljanju ogrevanja
 • če ste dodali prostor (prizidek) ali preuredili podstrešje, vam lahko električni radiatorji učinkovito ogrevajo en sam prostor
 • boljša kakovost zraka v prostoru

Slabosti električnega ogrevanja:

 • cene enote električne energije so lahko dražje od plina
 • sistemi, kot so toplotne črpalke, so lahko dragi
 • starejši električni radiatorji, izdelani pred januarjem 2018, niso tako učinkoviti
 • osnovni modeli kaloriferjev lahko povzročijo pregrevanje prostorov in izgubo energije
 • nekateri starejši modeli termoakumulacijskih peči vsebujejo azbest

Prednosti in slabosti ogrevanja na plin

Prednosti ogrevanja na plin:

 • cenejši stroški ogrevanja
 • sodobni kotli so energetsko učinkoviti
 • enostaven nadzor nad ogrevalnimi potrebami v vašem domu

Slabosti ogrevanja na plin:

 • plinski kotli uporabljajo fosilna goriva, kurjenje teh goriv z namenom pridobivanja toplote pa prispeva k globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam
 • nove smernice predvidevajo prepoved plinskih in oljnih kotlov v novogradnjah od leta 2025
 • kotli potrebujejo redno vzdrževanje – običajno na letni ravni
 • nadgradnja vašega kotla na novejši model je lahko draga
 • stari in slabo vzdrževani sistemi so lahko nevarni in puščajo ogljikov monoksid

Katero je boljše za okolje – električno ali plinsko ogrevanje?

Stroški niso edini odločilni dejavnik pri upoštevanju vaših potreb po ogrevanju. Obstaja tudi zelo pomembno vprašanje vpliva na okolje. Plin je fosilno gorivo. Zato pri sežiganju za ustvarjanje toplote sprošča ogljikov dioksid (CO2) v ozračje. Zato je ogrevanje največji vir CO2 iz večine domov, kar predstavlja enako mero onesnaženosti kot vse druge dejavnosti, ki oddajajo CO2, kot so na primer vožnja ali letenje.

Zmanjšanje vpliva ogrevanja doma na okolje

Pravzaprav je ogrevanje naših domov odgovorno za približno 15% emisij toplogrednih plinov, zato predvidoma od leta 2025 nove nepremičnine ne bodo smele imeti plinskih kotlov (podatki za Veliko Britanijo). Uporaba električne energije za ogrevanje vašega doma lahko prav tako prispeva k emisijam CO2, saj še vedno uporabljamo plin za proizvodnjo približno 40% električne energije. Dobra novica pa je, da so nam dosegljivi obnovljivi viri za proizvodnjo električne energije – na primer sončna in vetrna energija.

Katera vrsta ogrevanja je cenejša – plinsko ali električno?

Stroški plinskega ali električnega ogrevanja so razdeljeni na dve vrsti stroškov: stroške namestitve in obratovanja. Torej, poglejmo oboje, da primerjamo električno ogrevanje in stroške plina, ne glede na to ali živite v dvosobnem stanovanju ali hiši s petimi spalnicami.

Stroški namestitve ogrevanja na plin

Tipični stroški namestitve centralnega ogrevalnega sistema na plin – vključno s kotlom, radiatorji, krmilniki in cevmi-so lahko od 3.500 do 7.500 €.

Stroški namestitve električnega ogrevanja

Električno ogrevanje je veliko cenejše, osnovni kaloriferji se začnejo pri manj kot 20 €, stroški električnega ogrevalnega sistema se povišajo, če nameravate vgraditi sodobne električne radiatorje – ti stanejo od 100 – 400 €, običajno pa boste potrebovali enega v vsakem prostoru.

Koliko torej stane električno ogrevanje?

Na prvi pogled so stroški ogrevanja na plin v primerjavi z elektriko veliko cenejši. Enota kilovatne ure (kWh) plina stane približno 4 enote, medtem ko je povprečna cena za kWh električne energije več kot 16 enot – to pa ne pomeni, da so obratovalni stroški električnega ogrevanja štirikrat višji od plinskih!

Je torej cenejša električna ali plinska toplota?

Uporaba običajne električne energije za ogrevanje lahko stane približno dvakrat toliko kot ogrevanje na plin. In evo zakaj: električni grelniki so v bistvu 100% učinkoviti. Z drugimi besedami, vsa elektrika, ki jo porabijo, se pretvori v toploto. Enako pa ne velja za sistem centralnega ogrevanja na plin ali olje. Tudi kotel z oceno A namreč izgubi približno 10% energije v svojem gorivu, po cevovodu pa se lahko izgubi nekaj dodatne toplote.

Katero ogrevanje je torej najboljša rešitev za vas?

Vsako ima svoje prednosti in slabosti. Čeprav je namestitev preprostega električnega ogrevanja z električnimi radiatorji cenejše, je delovanje lahko dražje (odvisno od tarife distributerja električne energije). Po drugi strani so sistemi toplotnih črpalk veliko bolj učinkoviti in so lahko cenejši za uporabo – zlasti pri električni energiji brez napetosti, vendar prinašajo višje stroške namestitve.

Tudi okoljski vpliv ogrevanja vašega doma mora velik dejavnik pri sprejemanju odločitve. Zelo verjetno je, da bi lahko bili ogrevalni sistemi na fosilna goriva v celoti prepovedani, to pa bi lahko utrlo pot novi generaciji učinkovitih električnih sistemov, ki jih poganja električna energija iz obnovljivih in nizko-ogljičnih virov.

Povzeto po https://www.edfenergy.com/heating/advice/electric-vs-gas-heating-whats-best